Start.
Leraar.
Wat is Pukulan.
Dim-Mak.
Foto en video.
Info & contact.
vakantie
Wat is Pukulan:
Pukulan Free Style bestaat uit de volgende systemen en onderdelen;
Ÿ
Basis zelfverdedigings-technieken (all round)
Ÿ
Ontwijking systeem
Ÿ
Frontaal systeem
Ÿ
Bewegings- en ademhalingsleer
Ÿ
Klemmen en worpen
Ÿ
Qi-Gong / Fa-Jin
Ÿ
Drukpunt systeem Dim-Mak / Kyushu Jitsu
 
Wij gebruiken een frontaal- en een ontwijkingsysteem. Dit in combinatie met bijvoorbeeld hand- en traptechnieken, klemmen en worpen, drukpunten en grepen. Hierbij maken wij gebruik van o.a.; vuist (pukul), openhand (Tangan Buka), elleboog (sikutan), knie (dengkul), voet (sepak) en de vingerknokkel. De vingerknokkel kan ook worden gebruikt voor het aanzetten van drukpunten.
 
Ontwijkingsysteem (Tiga):
Met dit systeem ontwijk je de aanval van je tegenstander maar toch gaan we naar voren om de aanval te onderbreken. Gecombineerd met de technieken welke je beheerst, je geestelijke en lichamelijke kracht, in combinatie met b.v. hand- en trap technieken, klemmen en worpen, drukpunten en grepen. De kunst is om het geheel over te laten gaan in vloeiende en snelle bewegingen. Men kan met het ontwijking systeem kiezen om de tegenstander uit te schakelen of in een pat-positie te manoeuvreren totdat hij overtuigt is van jouw kunnen.

Frontaal systeem (Limah):
Met het frontaal systeem onderbreken we de tegenstander door recht op de aanval in te lopen. Ook is het mogelijk recht naar voren te stappen langs de tegenstander. Dit is een extreem moeilijke vorm van verdedigen maar uiterst effectief.
Natuurlijk gebruik je ook met dit systeem alle technieken welke je beheerst.

Beweging- en ademhalingsleer:
Middels onze bewegingsleer, leer je gebruik te maken van de kracht en de mechanische lichaamsdelen van je tegenstander. Je eigen innerlijke kracht en energie omzet in vloeiende bewegingen om je tegenstander zonder moeite uit balans te brengen om deze vervolgens uit te kunnen schakelen of af te klemmen. Ademhaling is van groot belang. Wanneer deze in harmonie is met de juiste handelingen c.q. stand en techniek, ontstaat er een explosieve krachtwinst.
 
Klemmen en worpen:
Wanneer men de Free Style basis beheerst en weet te combineren, leert men het ontwijkingsysteem te combineren met klemmen en worpen. Hiermee kan men een tegenstander dermate afklemmen zodat hij geen kant meer uit kan. Dit systeem kan worden gebruikt om de tegenstander te waarschuwen en te overtuigen van uw kunnen.
 
Qi-Gong / Fa-Jin:
Qi-Gong bestaat uit ademhalingsoefeningen met speciale concentratie en enige beweging. Qi is levensenergie en Gong is oefening.
Fa Jin is de martiale toepassing van Qi Gong (Chi Kung- uitgesproken als’ Tjie koeng’) en komt neer op het gebruik van kinetische energie.
Fa Jin, is een Chinees begrip uit de krijgskunst. Jin staat voor ‘manifestatie’ van Chi, die gezien wordt als levensenergie of energie in het algemeen.
Fa staat voor het ‘uitwisselen’, de interactie tussen twee personen. Fa Jin is derhalve de ‘uitwisseling van de manifestatie van energie…’ Fa wordt uitgesproken als ‘Fa’, Yin als ‘Tjin’ en Chi als ‘Tjie’ 
Middels dit systeem kan men enorme krachten ontwikkelen en deze met minimale beweging plaatsen. dD beroemde "one inch punsh" is hier een voorbeeld van.
 
Pressure point "Dim mak":
Als laatste leert men alles te combineren en leert men het pressure point systeem. Hiermee kunt u een tegenstander geheel of partieel uitschakelen. Door op de juiste plekken te knijpen en/of de drukken ontstaat er een zenuwbeknelling waardoor tijdelijk een deel van het lichaam van de tegenstander wordt verlamd. Mocht u onverhoopt in een positie komen waarin een groter en sterker persoon u vast pakt en/of afklemt, kunt u door middel van een pressure point loskomen. Ook is het mogelijk om tijdens je gevecht meerdere drukpunten te activeren met als doel tijdelijke verlamming. Ook wordt dit systeem wel de "dodelijke aanraking" genoemd. Een combinatie van bepaalde drukpunten kan zelfs het hart stilzetten.
 
Uniek:
Door het onderbreken van de aanval van een tegenstander is het mogelijk om van je verdediging een aanval te maken. Het betekent dan ook letterlijk een stap voorwaarts te zetten om de aanval van je tegenstander te onderbreken. Middels dit principe onderscheidt Pukulan Free Style zich van veel zelfverdediging sporten.